Το ποδόσφαιρο καταστρέφεται

Νομίζαμε πως τα είδαμε όλα όσον αφορά τις ακριβότερες αμοιβές παιχτών αλλά μετά την ανακοίνωση του Κάρλος Τέβες στη Shanghai Shenhua με το απίστευτο ποσό των 38.000.000 ευρώ ετησίως χάσαμε την πάσα ιδέα.

Ο Αργεντινός έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Και ποιος είναι δεύτερος; Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Μέσι; Κανένας από τους δύο, είναι ο Όσκαρ από την Τσέλσι(απομένει η επίσημη ανακοίνωση) με ετήσιες απολαβές 24.739.156  ευρώ. Όμως αυτοί δεν είναι οι μόνοι που θα αγωνίζονται σε κινεζική ομάδα με τέτοια υπέρογκα ποσά, ήδη αγωνίζονται ποδοσφαιριστές όπως Χουλκ, Πελέ, Ασαμόα Γκίαν, Λαβέτσι). Πίσω από αυτές τις ομάδες που παίρνουν αυτούς τους ποδοσφαιριστές βρίσκεται η κινεζική κυβέρνηση που αυτή κινεί τα νήματα και διαλέγει σε ποια ομάδα θα πάει το κάθε μεγάλο όνομα και το τι ποσό θα δώσει. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως θέλει να προσελκύσει ονόματα από την Ευρώπη ώστε να πειστούν να αγωνιστούν σε διοργανώσεις της Ασία. Και που θα οδηγήσει αυτό; Θα βγει η Αμερική να απαντήσει κάνοντας δικές της κινήσεις; 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας του δεν αξίζει να αμείβεται με τέτοιο ποσό. Το ξέρουν λογικά και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Ο Όσκαρ σε μια πτωτική πορεία δέχεται μια τέτοια πρόταση ενώ ο Κάρλος Τέβες πηγαίνοντας να κλείσει την καριέρα του στη Μπόκα Τζούνιορς  γίνεται ξαφνικά ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη. Αν οι ισχυροί αυτοί άνθρωποι συνεχίζουν να μοιράζουν τέτοια πόσα τότε θα βλέπουμε όλα τα μεγάλα ονόματα να συνεχίζουν να φεύγουν από της ιστορικές ομάδες της Ευρώπης ή και της Λατινικής Αμερικής και να αγωνίζονται σε κάποιες ασήμαντες ομάδες στην Ασία και την Αμερική επειδή έχουν άφθονο χρήμα. 

Τα παλιά  χρόνια θαυμάζαμε περισσότερο τους ποδοσφαιριστές καθώς βλέπαμε ότι δεν αγωνίζονταν όλοι για το χρήμα. Είχαν κίνητρο, έπαιζαν για τη φανέλα και δεν έκαναν επιλογή ομάδας με το μόνο σκεπτικό το οικονομικό. Πλέον βλέπουμε παίχτες στα τελειώματα της καριέρας του να εξαφανίζονται σε ομάδες της Κίνας ή της Αμερικής(πχ. Μπέκαμ, Γκέραρντ, Λάμπαρντ, Ντρογμπά, Τζάβι, Τέβες) .

Την σημερινή εποχή το χρήμα και τα οικονομικά συμφέροντα έχουν εισβάλει κατά πολύ στο ποδόσφαιρο. Οι μάνατζερ των παιχτών κοιτάνε μόνο το χρήμα και είναι αυτοί που κάνουν ουσιαστικά κουμάντο. Για να μην φτάσουμε να γίνει η κορυφαία διοργάνωση το «Asia Champions League» θα πρέπει αν αντιδράσουν και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς φαίνεται να απέρριψε πρόταση ύψους 60.000.000 ευρώ καθώς ο ίδιος θέλει κίνητρα και δεν έχει ανάγκη τα χρήματα μετά από τέτοια πλούσια καριέρα. Μεγάλο παράδειγμα επίσης ποδοσφαιριστών που τιμάν τη φανέλα είναι ο Τόττι και ο Μπουφόν. Ελπίζουμε πως θα υπάρχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές που θα πάρουν αποφάσεις σαν τον Σουηδό σούπερσταρ , ώστε να κερδίσει το ποδόσφαιρο και όχι το χρήμα.